Шпанија запошљава возаче камиона из Mарока

Срна
Шпанија запошљава возаче камиона из Mарока

РАБАТ – Шпанија ће обучити и запослити групу мароканских возача камиона као начин да усмјери миграцију у европски транспортни сектор погођен акутним недостатком радне снаге, рекао је Ројтерсу високи извор из шпанске владе током самита у Рабату.

Велике западне економије, укључујући Шпанију, већ посљедње двије године имају проблем несташице радне снаге, што је довело до проблема у снабдијевању.

Према подацима Европског удружења друмских превозника објављеним 2021. Европи је

потребно око 400.000 возача камиона.

Пилот програм, за који тек треба да се утврди број камионџија, један је од првих који примјењује нове шпанске миграционе прописе који омогућавају флексибилније запошљавање странаца како би попунили одређена радна мјеста или им омогућили да добију визе.

Циљ Шпаније јесте да регулише миграције, по узору на Њемачку.

Одабрани возачи, који могу бити возачи камиона или аутобуса, већ су започели обуку у Мароку и завршиће је у Шпанији, гђе ће добити уговор о раду на најмање годину дана, рекао је извор и додао да је циљ био да учествују и жене и мушкарци.

Годинама, Шпанија и Мароко одржавају програм “кружне миграције” по којем хиљаде мароканских радника долазе да раде у оквиру шпанске пољопривреде, али када се сезона заврши враћају се својим домовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана