Španija zapošljava vozače kamiona iz Maroka

Srna
Španija zapošljava vozače kamiona iz Maroka

RABAT – Španija će obučiti i zaposliti grupu marokanskih vozača kamiona kao način da usmjeri migraciju u evropski transportni sektor pogođen akutnim nedostatkom radne snage, rekao je Rojtersu visoki izvor iz španske vlade tokom samita u Rabatu.

Velike zapadne ekonomije, uključujući Španiju, već posljednje dvije godine imaju problem nestašice radne snage, što je dovelo do problema u snabdijevanju.

Prema podacima Evropskog udruženja drumskih prevoznika objavljenim 2021. Evropi je

potrebno oko 400.000 vozača kamiona.

Pilot program, za koji tek treba da se utvrdi broj kamiondžija, jedan je od prvih koji primjenjuje nove španske migracione propise koji omogućavaju fleksibilnije zapošljavanje stranaca kako bi popunili određena radna mjesta ili im omogućili da dobiju vize.

Cilj Španije jeste da reguliše migracije, po uzoru na Njemačku.

Odabrani vozači, koji mogu biti vozači kamiona ili autobusa, već su započeli obuku u Maroku i završiće je u Španiji, gđe će dobiti ugovor o radu na najmanje godinu dana, rekao je izvor i dodao da je cilj bio da učestvuju i žene i muškarci.

Godinama, Španija i Maroko održavaju program “kružne migracije” po kojem hiljade marokanskih radnika dolaze da rade u okviru španske poljoprivrede, ali kada se sezona završi vraćaju se svojim domovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana