Шпанија: Поново успорена стопа смртности

Срна
Шпанија: Поново успорена стопа смртности

МАДРИД - Стопа смртности од новог вируса корона у Шпанији успорена је четврти дан узастопно, а власти разматрају постепено попуштање блокаде која је уведена средином марта. Објављено је да је у претходна 24 часа регистровано 637 смртних случајева, што је повећање за пет одсто, али је темпо раста упола мањи него прошле седмице.

"Уочавамо да се стопа раста пандемије успорава у скоро свим регионима", изјавила је новинарима Марија Хозе Сијера, замјеник шефа здравствене комисије за ванредне ситуације.

Министар спољних послова Аранча Гонзалез изјавила је да је од кључног значаја да се крене даље са масовнијим тестирањем како би се омогућило ублажавање рестрикција.

"Припремамо се за деескалацију, а за то је важно да се зна ко је заражен, како бисмо могли да постепено укинемо блокаду шпанских грађана", изјавила је Санчезова телевизији "Антена 3".

Према новим подацима, у Шпанији је регистровано 135.032 случајева заразе, што је највише у Европи и мање само од САД. Шпанске компаније производе 240.000 комплета за тестирање седмично и повећавају капацитет, додала је Санчезова, а опрема се купује и у иностранству.

Ванредне мјере у Шпанији су на снази од 14. марта.

Улице које су обично пуне туриста сада су празне, а премијер Педро Санчез изјавио је током викенда да ће мјере остати на снази до 26. априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана