Španija: Ponovo usporena stopa smrtnosti

Srna
Španija: Ponovo usporena stopa smrtnosti

MADRID - Stopa smrtnosti od novog virusa korona u Španiji usporena je četvrti dan uzastopno, a vlasti razmatraju postepeno popuštanje blokade koja je uvedena sredinom marta. Objavljeno je da je u prethodna 24 časa registrovano 637 smrtnih slučajeva, što je povećanje za pet odsto, ali je tempo rasta upola manji nego prošle sedmice.

"Uočavamo da se stopa rasta pandemije usporava u skoro svim regionima", izjavila je novinarima Marija Hoze Sijera, zamjenik šefa zdravstvene komisije za vanredne situacije.

Ministar spoljnih poslova Aranča Gonzalez izjavila je da je od ključnog značaja da se krene dalje sa masovnijim testiranjem kako bi se omogućilo ublažavanje restrikcija.

"Pripremamo se za deeskalaciju, a za to je važno da se zna ko je zaražen, kako bismo mogli da postepeno ukinemo blokadu španskih građana", izjavila je Sančezova televiziji "Antena 3".

Prema novim podacima, u Španiji je registrovano 135.032 slučajeva zaraze, što je najviše u Evropi i manje samo od SAD. Španske kompanije proizvode 240.000 kompleta za testiranje sedmično i povećavaju kapacitet, dodala je Sančezova, a oprema se kupuje i u inostranstvu.

Vanredne mjere u Španiji su na snazi od 14. marta.

Ulice koje su obično pune turista sada su prazne, a premijer Pedro Sančez izjavio je tokom vikenda da će mjere ostati na snazi do 26. aprila.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana