Шпанија поново отвара истрагу о израелском шпијунском софтверу Пегазус

Танјуг
Foto: Xataka.com

МАДРИД – Врховни суд Шпаније саопштио је данас да је поново отворена истрага о употреби израелског шпијунског софтвера Пегазус намјењеног сајбер шпијунажи шпанског премијера Педра Санчеза и других шпанских политичара.

Шпански истражни органи ćе поделити информације о истрази са Француском у којој је раније установљено да су на мети шпијунских активности били политичари и друге јавне личности, преноси Ројтерс.

Циљ покретања истраге је да се установи ко стоји иза шпијунских активности, али до сада нико није оптужен.

Влада Шпаније је 2022. године објелоданила да је софтвер НСО групе, израелске компаније за сајбер обавештајне делатности, коришћен за шпијунирање министара, што је изазвало политичку кризу у Шпанији и довело до оставке првог човјека шпанске обавјештајне службе.

Врховни суд Шпаније је поново отворио истрагу која је прошле године обустављена јер, како је навела шпанска влада, израелске власти нису сарађивале.

Међутим, судија Хосе Луис Калама одлучио је да поново отвори истрагу након што је Француска послала детаље из сопствене истраге о употреби софтвера Пегазус за шпијунирање новинара, адвоката, јавних личности, али и чланова француске владе и других политичара током 2021. године.

Француски предсједник Емануел Макрон промијенио је свој мобилни телефон и број телефона у јеку случаја шпијунаже помоћу софтвера Пегазус.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана