Спаљивање курана наштетило имиџу Шведске

Срна
Спаљивање курана наштетило имиџу Шведске

ЦИРИХ - Шведски премијер Улф Кристерсон признао је данас да је спаљивање Курана у Стокхолму нарушило имиџ нације у иностранству и наштетио њеном дијалогу са Турском.

- Догађаји и акције које су се десиле у Шведској посљедњих недјеља закомпликовале су дијалог са Турском - рекао је он и додао да спорадични протести имају “посљедице по имиџ Шведске у иностранству”.

Кристерсон је рекао да је спаљивање примјерка свете муслиманске књиге наштетило пословним везама Шведске и њеним националним безбједносним интересима и позвао Швеђане да остану мирни како би изгладили пут земље ка НАТО-у. Премијер је говорио након што је угостио финску колегиницу Сану Марин у Стокхолму. То је била прва званична посјета шефа једне владе од када је преузео дужност у октобру.

Шведска и Финска настоје да заједно уђу у НАТО као сусједи, али Турска сада каже да су та врата за Шведску затворена. Турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана наљутило је спаљивање Курана, које је описао као “злочин из мржње”. Финској, која забрањује “кршење вјерског мира”, обећан је брз улазак у НАТО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана