Spaljivanje kurana naštetilo imidžu Švedske

Srna
Spaljivanje kurana naštetilo imidžu Švedske

CIRIH - Švedski premijer Ulf Kristerson priznao je danas da je spaljivanje Kurana u Stokholmu narušilo imidž nacije u inostranstvu i naštetio njenom dijalogu sa Turskom.

- Događaji i akcije koje su se desile u Švedskoj posljednjih nedjelja zakomplikovale su dijalog sa Turskom - rekao je on i dodao da sporadični protesti imaju “posljedice po imidž Švedske u inostranstvu”.

Kristerson je rekao da je spaljivanje primjerka svete muslimanske knjige naštetilo poslovnim vezama Švedske i njenim nacionalnim bezbjednosnim interesima i pozvao Šveđane da ostanu mirni kako bi izgladili put zemlje ka NATO-u. Premijer je govorio nakon što je ugostio finsku koleginicu Sanu Marin u Stokholmu. To je bila prva zvanična posjeta šefa jedne vlade od kada je preuzeo dužnost u oktobru.

Švedska i Finska nastoje da zajedno uđu u NATO kao susjedi, ali Turska sada kaže da su ta vrata za Švedsku zatvorena. Turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana naljutilo je spaljivanje Kurana, koje je opisao kao “zločin iz mržnje”. Finskoj, koja zabranjuje “kršenje vjerskog mira”, obećan je brz ulazak u NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana