Шолц: Рат може да траје још неколико година

Срна
Шолц: Рат може да траје још неколико година

БЕРЛИН - Њемачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да би рат у Украјини могао да траје још неколико година и да је диктирани мир неприхватљив.

Шолц је подржао политику пружања војне помоћи Кијеву, али је рекао и да се дипломатија мора његовати.

Њемачки канцелар је био гост на панел дискусији коју је организовао лист "Фраје пресе" у источном граду Кемницу, пренијела је агенција ДПА.

Шолц је изјавио да су разговори са кинеским званичницима о рату у Украјини током његовог недавног путовања у Кину дали "веома важан подстицај" дипломатским напорима за окончање сукоба.

Он је нагласио да је сагласан са кинеским руководством о потреби одржавања мировних конференција у Швајцарској на којима би се разговарало о рату.

-Дипломатски напори су нешто што је неопходно у овом напорном процесу и захвалан сам што смо Њемачка и ја лично могли да дамо допринос - рекао је њемачки канцелар.

Швајцарска планира мировни самит за 15. и 16. јун, на који намјерава да позове око 100 земаља, укључујући Украјину. Не очекује се присуство Русије, али би могли доћи представници земаља које имају пријатељске везе са Русијом, попут Кине, Бразила и Јужноафричке Републике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана