Šolc: Rat može da traje još nekoliko godina

Srna
Šolc: Rat može da traje još nekoliko godina

BERLIN - Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da bi rat u Ukrajini mogao da traje još nekoliko godina i da je diktirani mir neprihvatljiv.

Šolc je podržao politiku pružanja vojne pomoći Kijevu, ali je rekao i da se diplomatija mora njegovati.

Njemački kancelar je bio gost na panel diskusiji koju je organizovao list "Fraje prese" u istočnom gradu Kemnicu, prenijela je agencija DPA.

Šolc je izjavio da su razgovori sa kineskim zvaničnicima o ratu u Ukrajini tokom njegovog nedavnog putovanja u Kinu dali "veoma važan podsticaj" diplomatskim naporima za okončanje sukoba.

On je naglasio da je saglasan sa kineskim rukovodstvom o potrebi održavanja mirovnih konferencija u Švajcarskoj na kojima bi se razgovaralo o ratu.

-Diplomatski napori su nešto što je neophodno u ovom napornom procesu i zahvalan sam što smo Njemačka i ja lično mogli da damo doprinos - rekao je njemački kancelar.

Švajcarska planira mirovni samit za 15. i 16. jun, na koji namjerava da pozove oko 100 zemalja, uključujući Ukrajinu. Ne očekuje se prisustvo Rusije, ali bi mogli doći predstavnici zemalja koje imaju prijateljske veze sa Rusijom, poput Kine, Brazila i Južnoafričke Republike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana