Сноуден: Само су Руси могли да ми гарантују безбједност

Срна
Сноуден: Само су Руси могли да ми гарантују безбједност

БИЈЕЉИНА - Бивши агент ЦИА Едвард Сноуден објашњава да првобитно није планирао да остане у Русији, али да му друге земље нису могле гарантовати безбједност.

”У принципу нисам планирао да останем у Русији, то је била само једна станица на путу у Латинску Америку, с обзиром на то да је тај простор у прошлости показивао отвореност према жузбуњивачимаж”, наводи Сноуден.

Бивши агент ЦИА појашњава да се током 40-дневног боравка у транзитној зони аеродрома “Шереметјево” обраћао многим државама како би добио политички азил, међутим, неке земље су се плашиле реаговања САД, а друге нису биле сигурне да ли могу да осигурају његову безбjедност, преноси “Спутњик”.

“Нисам имао избора - тражио сам азил у Русији и добио га”, објашњава Сноуден.

Он је у јуну 2013. године иницирао велики међународни скандал - предао је “Вашингтон посту” и “Гардијану” тајна документа о програмима праћења специјалних служби САД и Велике Британије на интернету.

Након тога, Сонуден је одлетио у Хонгконг, а одатле у Москву, гђе је неко вријеме био у транзитној зони аеродрома “Шереметјево”.

Русија је дала Сноудену азил на годину дана, уз услов да прекине да ради против САД док је у Москви.

У августу 2014. године Сноудену је издата дозвола за боравак на три године, затим је продужена без ограничења, да би у септембру 2022. године добио руско држављанство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана