Snouden: Samo su Rusi mogli da mi garantuju bezbjednost

Srna
Snouden: Samo su Rusi mogli da mi garantuju bezbjednost

BIJELjINA - Bivši agent CIA Edvard Snouden objašnjava da prvobitno nije planirao da ostane u Rusiji, ali da mu druge zemlje nisu mogle garantovati bezbjednost.

”U principu nisam planirao da ostanem u Rusiji, to je bila samo jedna stanica na putu u Latinsku Ameriku, s obzirom na to da je taj prostor u prošlosti pokazivao otvorenost prema žuzbunjivačimaž”, navodi Snouden.

Bivši agent CIA pojašnjava da se tokom 40-dnevnog boravka u tranzitnoj zoni aerodroma “Šeremetjevo” obraćao mnogim državama kako bi dobio politički azil, međutim, neke zemlje su se plašile reagovanja SAD, a druge nisu bile sigurne da li mogu da osiguraju njegovu bezbjednost, prenosi “Sputnjik”.

“Nisam imao izbora - tražio sam azil u Rusiji i dobio ga”, objašnjava Snouden.

On je u junu 2013. godine inicirao veliki međunarodni skandal - predao je “Vašington postu” i “Gardijanu” tajna dokumenta o programima praćenja specijalnih službi SAD i Velike Britanije na internetu.

Nakon toga, Sonuden je odletio u Hongkong, a odatle u Moskvu, gđe je neko vrijeme bio u tranzitnoj zoni aerodroma “Šeremetjevo”.

Rusija je dala Snoudenu azil na godinu dana, uz uslov da prekine da radi protiv SAD dok je u Moskvi.

U avgustu 2014. godine Snoudenu je izdata dozvola za boravak na tri godine, zatim je produžena bez ograničenja, da bi u septembru 2022. godine dobio rusko državljanstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana