Снимак који је престрашио Румуне: Зашто се ово дешава на Св. Петку? VIDEO

Агенције
Снимак који је престрашио Румуне: Зашто се ово дешава на Св. Петку? VIDEO

Празник Свете Петке значајан је за бројне православце у Румунији, а на главној прослави око Метрополитанске катедарале у Иаси окупило се око чак 300 хиљада вjерника који су дошли да виде „чудотворне реликвије".

Ипак, нико од њих није очекивао да ће тамо видјети прилично бизаран обред егзорцизма.


Још у јутарњим часовима једна млада жена је у гомили постала поприлично узнемирена и почела је да бунца и да вришти. Видјевши да јој је позвлило болничари су је уз помоћ полицајаца извукли из гомиле и с њом кренули према колима Хитне помоћи.

Међутим, на том путу их је зауставила старица која им је објаснила да дјевојки у црној одјећи највероватније треба друга, духовна врста помоћи.

Да прича буде још луђа, они су је послушали и одвели дјевојку назад док је она вриштала и негодовала. Пред стакленим сандуком с реликвијама су је држала два полицајца док јој је старица притискала главу на сандук. Након тога се појавио и свештеник који је полицајцима рекао да не пуштају младу жену, а а онда је уз вриштање успјела да прозбори – "Не излазим напоље"

Пред сам крај обреда она је остала без свијести након чега ју је Хитна помоћ коначно одвели. Румунски новинари су свакако потегли питање присутности полицајаца на обреду егзорцизма.

"Полицајци нису учествовали у обреду егзорцизма, они су пружали прву помоћ. Из нашег угла гледања, свака особа с таквим понашањем има здравствени проблем. Они су је одвели до кола Хитне помоћи, а на том путу су стали уз сандук с реликвијама. Ту су дакле били игром случаја, а не намјерно", објаснио је портпарол полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана