Сљедеће године нови закон о слободи медија

Срна
Сљедеће године нови закон о слободи медија

БРИСЕЛ - Европска комисија планира да сљедеће године уведе правила којим би спријечила неколико великих медијских група да купују мање ривале, као и да се спријечи мијешање власти у активности медија, изјавио је европски комесар за унутрашње тржиште Тијери Бретон.

Потез Комисије услиједио је након ограничавања слободе медија у Пољској, Мађарској и Словенији, као и усљед забринутости да каналисање државне рекламе ка провладиним медијима доводи до индиректног политичког утицаја на медије.

"Како би се позабавила тим бригама, Европска комисија ће сљедеће године представити Закон о слободи медија", рекао је Бретон на Форуму европских медија у Бриселу.

Он је истакао да Комисија жели да дјелује против сваке врсте неоправданог мијешања у активности медијских компанија.

"Морамо да обезбиједимо сигурност медијског плурализма, укључујући на интернету, како нико не би био превише велики да води рачуна о јавној дебати", нагласио је Бретон.

Бретон је навео да ће предложено правило бити усмјерено и против непријатељског страног мијешања, а најугроженијим се сматрају земље у којима становништво излази на биралишта.

Он је додао да ће Комисија покренути консултације, током којих ће тражити реаговање медија и осталих, трећих страна прије усвајања закона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана