Sljedeće godine novi zakon o slobodi medija

Srna
Sljedeće godine novi zakon o slobodi medija

BRISEL - Evropska komisija planira da sljedeće godine uvede pravila kojim bi spriječila nekoliko velikih medijskih grupa da kupuju manje rivale, kao i da se spriječi miješanje vlasti u aktivnosti medija, izjavio je evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton.

Potez Komisije uslijedio je nakon ograničavanja slobode medija u Poljskoj, Mađarskoj i Sloveniji, kao i usljed zabrinutosti da kanalisanje državne reklame ka provladinim medijima dovodi do indirektnog političkog uticaja na medije.

"Kako bi se pozabavila tim brigama, Evropska komisija će sljedeće godine predstaviti Zakon o slobodi medija", rekao je Breton na Forumu evropskih medija u Briselu.

On je istakao da Komisija želi da djeluje protiv svake vrste neopravdanog miješanja u aktivnosti medijskih kompanija.

"Moramo da obezbijedimo sigurnost medijskog pluralizma, uključujući na internetu, kako niko ne bi bio previše veliki da vodi računa o javnoj debati", naglasio je Breton.

Breton je naveo da će predloženo pravilo biti usmjereno i protiv neprijateljskog stranog miješanja, a najugroženijim se smatraju zemlje u kojima stanovništvo izlazi na birališta.

On je dodao da će Komisija pokrenuti konsultacije, tokom kojih će tražiti reagovanje medija i ostalih, trećih strana prije usvajanja zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana