Скоро три милиона радника у ЕУ не може приуштити гријање

Танјуг
Foto: Архива

БРИСЕЛ - Скоро три милиона радника у Европској унији не може да приушти гријање својих домова због раста цијена енергената и електричне енергије, наводи се у студији Европске конфедерације синдиката (ETUC).

Та конфедерација, која представља 45 милиона чланова, саопштила је да 15 одсто сиромашних радника у ЕУ, што значи 2.713.578 људи, нема довољно новца за укључивање гријања, преноси агенција АП.

Велепродајне цијене гаса и електричне енергије порасле су широм Европе, повећавајући могућност од скока ионако високих рачуна за комуналне услуге и додатно наносећи бол људима који су финансијски погођени пандемијом коронавируса.

"У Европи постоје милиони слабо плаћених радника који морају да бирају између гријања куће или одговарајуће прехране породице или плаћања кирије упркос томе што раде пуно радно вријеме", изјавила је замјеница генералног секретара ЕTUC-а Естер Линч.

"Нажалост, све више цјене енергије значе да се све више људи суочава с тиме да се са дугог дана или ноћи на раду врати у хладну кућу ове зиме, а њихова дјеца раде домаће задатке на хладноћи", додала је она.

Синдикална конфедерација позвала је Европску унију да у нацрт директиве о минималној плати уведе "праг пристојности" како би се гарантовало да законом прописане минималне плате никада не падну испод 60 одсто средње зараде и 50 одсто просјечне плате у било којој чланици ЕУ.

Конфедерација је навела да 20 чланица ЕУ тренутно има законом прописане минималне плате које су ниже од тих нивоа.

У студији се наводи да Кипар има највећи проценат сиромашних радника (45,6 одсто) који не могу да приуште гријање, након чега слиједе Бугарска, Литванија, Португалија, Грчка и Италија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана