Skoro tri miliona radnika u EU ne može priuštiti grijanje

Tanjug
Foto: Arhiva

BRISEL - Skoro tri miliona radnika u Evropskoj uniji ne može da priušti grijanje svojih domova zbog rasta cijena energenata i električne energije, navodi se u studiji Evropske konfederacije sindikata (ETUC).

Ta konfederacija, koja predstavlja 45 miliona članova, saopštila je da 15 odsto siromašnih radnika u EU, što znači 2.713.578 ljudi, nema dovoljno novca za uključivanje grijanja, prenosi agencija AP.

Veleprodajne cijene gasa i električne energije porasle su širom Evrope, povećavajući mogućnost od skoka ionako visokih računa za komunalne usluge i dodatno nanoseći bol ljudima koji su finansijski pogođeni pandemijom koronavirusa.

"U Evropi postoje milioni slabo plaćenih radnika koji moraju da biraju između grijanja kuće ili odgovarajuće prehrane porodice ili plaćanja kirije uprkos tome što rade puno radno vrijeme", izjavila je zamjenica generalnog sekretara ETUC-a Ester Linč.

"Nažalost, sve više cjene energije znače da se sve više ljudi suočava s time da se sa dugog dana ili noći na radu vrati u hladnu kuću ove zime, a njihova djeca rade domaće zadatke na hladnoći", dodala je ona.

Sindikalna konfederacija pozvala je Evropsku uniju da u nacrt direktive o minimalnoj plati uvede "prag pristojnosti" kako bi se garantovalo da zakonom propisane minimalne plate nikada ne padnu ispod 60 odsto srednje zarade i 50 odsto prosječne plate u bilo kojoj članici EU.

Konfederacija je navela da 20 članica EU trenutno ima zakonom propisane minimalne plate koje su niže od tih nivoa.

U studiji se navodi da Kipar ima najveći procenat siromašnih radnika (45,6 odsto) koji ne mogu da priušte grijanje, nakon čega slijede Bugarska, Litvanija, Portugalija, Grčka i Italija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana