Сјеверна Кореја спремна послати 50.000 специјалаца да помогну Русији

ГС
Сјеверна Кореја спремна послати 50.000 специјалаца да помогну Русији

ПЈОНГЈАНГ - Сјеверна Кореја се спрема да пошаље 50.000 војника из својих оружаних снага у борбене мисије као подршку руској специјалној војној операцији у Украјини.

Ову тврдњу је изнио ратни дописник руске државне телевизије.

У свом видеу на јутјубу, Александер Сладков, искусни руски новинар специјализован за војна питања, тврди да је Сјеверна Кореја чврсто повезана са Русијом у сукобу који је у току.

Он је даље додао да је Пјонгјанг спреман да допринесе напорима тако што ће послати своје трупе да учествују у специјалној војној операцији.

Сладков је даље рекао да су импресивне снаге од најмање 50.000 сјевернокорејских војника спремне да помогну руској војсци, а одлука о њиховом распоређивању за борбу у Украјини могла би бити донијета у сваком тренутку.

Сладков је описао како је Сјеверна Кореја наводно објавила позив за добровољце, који су вољни да учествују у руским операцијама у Украјини, а само првог дана око 800.000 појединаца изразило је жељу да се придружи.

Ким Јо Џонг, сестра Ким Џонг-Уна, наводно је изјавила да је њена земља "на истом курсу" као и Русија, имплицирајући да Сјеверна Кореја подржава руску тачку гледишта о сукобу.

Чак је и сама Ким Јо Џонг изјавила да би потенцијално могао да избије рат између Сјеверне Кореје и Сједињених Држава.

"Разговарао сам са својим пријатељем, шефом организације корејских ратних ветерана. Недавно је био овде. Питао сам: "Шта ви имате?", рекао је, "50.000 специјалаца је спремно за распоређивање", рекао је Сладков.

Сладковова тврдња долази након што је војни аналитичар из Кијева прокоментарисао могућност да Сјеверна Кореја пружи војну помоћ Русији.

Идеја о потенцијалном учешћу сјевернокорејских трупа у сукобу у Украјини није нова и о њој су раније расправљали различити стручњаци и званичници.

Међутим, будући да Сладковљеви коментари долазе из извора, то указује да се спекулације постају све озбиљније и да су напредовале.

У новембру 2022. САД су тврдиле да Русија набавља оружје од Сјеверне Кореје и да га користи у сукобу са Украјином. У појединим медијима је чак саопштено да је Сјеверна Кореја испоручила ракете и пројектиле Вагнер борцима.

Међутим, и Русија и Сјеверна Кореја одбациле су ове тврдње Сједињених Држава, преноси "б92".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана