Sjeverna Koreja spremna poslati 50.000 specijalaca da pomognu Rusiji

GS
Sjeverna Koreja spremna poslati 50.000 specijalaca da pomognu Rusiji

PJONGJANG - Sjeverna Koreja se sprema da pošalje 50.000 vojnika iz svojih oružanih snaga u borbene misije kao podršku ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Ovu tvrdnju je iznio ratni dopisnik ruske državne televizije.

U svom videu na jutjubu, Aleksander Sladkov, iskusni ruski novinar specijalizovan za vojna pitanja, tvrdi da je Sjeverna Koreja čvrsto povezana sa Rusijom u sukobu koji je u toku.

On je dalje dodao da je Pjongjang spreman da doprinese naporima tako što će poslati svoje trupe da učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji.

Sladkov je dalje rekao da su impresivne snage od najmanje 50.000 sjevernokorejskih vojnika spremne da pomognu ruskoj vojsci, a odluka o njihovom raspoređivanju za borbu u Ukrajini mogla bi biti donijeta u svakom trenutku.

Sladkov je opisao kako je Sjeverna Koreja navodno objavila poziv za dobrovoljce, koji su voljni da učestvuju u ruskim operacijama u Ukrajini, a samo prvog dana oko 800.000 pojedinaca izrazilo je želju da se pridruži.

Kim Jo Džong, sestra Kim Džong-Una, navodno je izjavila da je njena zemlja "na istom kursu" kao i Rusija, implicirajući da Sjeverna Koreja podržava rusku tačku gledišta o sukobu.

Čak je i sama Kim Jo Džong izjavila da bi potencijalno mogao da izbije rat između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država.

"Razgovarao sam sa svojim prijateljem, šefom organizacije korejskih ratnih veterana. Nedavno je bio ovde. Pitao sam: "Šta vi imate?", rekao je, "50.000 specijalaca je spremno za raspoređivanje", rekao je Sladkov.

Sladkovova tvrdnja dolazi nakon što je vojni analitičar iz Kijeva prokomentarisao mogućnost da Sjeverna Koreja pruži vojnu pomoć Rusiji.

Ideja o potencijalnom učešću sjevernokorejskih trupa u sukobu u Ukrajini nije nova i o njoj su ranije raspravljali različiti stručnjaci i zvaničnici.

Međutim, budući da Sladkovljevi komentari dolaze iz izvora, to ukazuje da se spekulacije postaju sve ozbiljnije i da su napredovale.

U novembru 2022. SAD su tvrdile da Rusija nabavlja oružje od Sjeverne Koreje i da ga koristi u sukobu sa Ukrajinom. U pojedinim medijima je čak saopšteno da je Sjeverna Koreja isporučila rakete i projektile Vagner borcima.

Međutim, i Rusija i Sjeverna Koreja odbacile su ove tvrdnje Sjedinjenih Država, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana