„Ситигрупа”: Eврозона ће пасти у рецесију до краја године

Танјуг
„Ситигрупа”: Eврозона ће пасти у рецесију до краја године

ЊУЈОРК – Америчка „Ситигрупа” процијенила је данас да ће глобални раст успорити на испод два одсто сљедеће године, придруживши се сличним пројекцијама великих финансијских институција као што су „Голдман Сакс”, „Берклис” и „Ј.П. Морган”.

Стратези „Ситигрупе” су као разлоге овако тмурне прогнозе навели континуиране изазове које ствара пандемија ковида и рат између Русије и Украјине, који су винули инфлацију на вишедеценијске рекордне нивое и подстакли агресивно пооштравање монетарне политике, преноси Ројтерс.

-Сматрамо да ће глобални резултат вероватно бити под притиском “таласа” националних рецесија током године која је пред нама - наводе стратези Ситија, предвођени Нејтаном Шитсом.

Овај инвестициони див са Вол Стрита такође очекује да ће се раст америчке економије у 2023. више него преполовити и да ће износити 0,7 процената у односу на ранију пројекцију раста од 1,9 одсто.

„Сити” предвиђа да ће инфлација у САД на годишњем нивоу бити 4,8 одсто следеће године, а да ће референтна стопа Федералних резерви износити између 5,25 и 5,5 одсто.

Што се других региона тиче, ова банка оцењује да ће Велика Британија и еврозона пасти у рецесију до краја ове године, јер се обје економије суочавају са великим енергетским изазовима на страни понуде и потражње и пооштравањем монетарне и фискалне политике.

Према прогнози „Ситија”, бруто домаћи производ Велике Британије и еврозоне ће пасти у 2023. години за 1,5 одсто, односно 0,4 процента, респективно.

Кад је реч о Кини, стратези ове банке очекују да ће влада ублажити  политику нултог ковида, што ће, по њиховом мишљењу, покренути раст БДП-а на 5,6 посто идуће године.

Истовремено, за економије у успону предвиђа се раст од 3,7 одсто, при чему ће раст Индије износити 5,7 процената, што је мање од прогнозе изнете раније ове године о расту од 6,7 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана