„Sitigrupa”: Evrozona će pasti u recesiju do kraja godine

Tanjug
„Sitigrupa”: Evrozona će pasti u recesiju do kraja godine

NjUJORK – Američka „Sitigrupa” procijenila je danas da će globalni rast usporiti na ispod dva odsto sljedeće godine, pridruživši se sličnim projekcijama velikih finansijskih institucija kao što su „Goldman Saks”, „Berklis” i „J.P. Morgan”.

Stratezi „Sitigrupe” su kao razloge ovako tmurne prognoze naveli kontinuirane izazove koje stvara pandemija kovida i rat između Rusije i Ukrajine, koji su vinuli inflaciju na višedecenijske rekordne nivoe i podstakli agresivno pooštravanje monetarne politike, prenosi Rojters.

-Smatramo da će globalni rezultat verovatno biti pod pritiskom “talasa” nacionalnih recesija tokom godine koja je pred nama - navode stratezi Sitija, predvođeni Nejtanom Šitsom.

Ovaj investicioni div sa Vol Strita takođe očekuje da će se rast američke ekonomije u 2023. više nego prepoloviti i da će iznositi 0,7 procenata u odnosu na raniju projekciju rasta od 1,9 odsto.

„Siti” predviđa da će inflacija u SAD na godišnjem nivou biti 4,8 odsto sledeće godine, a da će referentna stopa Federalnih rezervi iznositi između 5,25 i 5,5 odsto.

Što se drugih regiona tiče, ova banka ocenjuje da će Velika Britanija i evrozona pasti u recesiju do kraja ove godine, jer se obje ekonomije suočavaju sa velikim energetskim izazovima na strani ponude i potražnje i pooštravanjem monetarne i fiskalne politike.

Prema prognozi „Sitija”, bruto domaći proizvod Velike Britanije i evrozone će pasti u 2023. godini za 1,5 odsto, odnosno 0,4 procenta, respektivno.

Kad je reč o Kini, stratezi ove banke očekuju da će vlada ublažiti  politiku nultog kovida, što će, po njihovom mišljenju, pokrenuti rast BDP-a na 5,6 posto iduće godine.

Istovremeno, za ekonomije u usponu predviđa se rast od 3,7 odsto, pri čemu će rast Indije iznositi 5,7 procenata, što je manje od prognoze iznete ranije ove godine o rastu od 6,7 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana