Сировине за припрему оброка за неухрањену дјецу 16% скупље

Танјуг
Foto: Агенције

ЛОНДОН – Цијене сирових састојака за припрему терапијских оброка за најтеже неухрањену децу порашће до 16 одсто због руске инвазије на Украјину и поремећаја на тржишту услед пандемије, процјењује Агенција Уједињених нација за децу (УНИЦЕФ).

Без додатних финансијских средстава током наредних шест мјесеци, још 600.000 дјеце може остати без основне терапијске хране готове за јело - високоенергетске каше направљене од састојака који укључују кикирики, уље, шећер и додатне хранљиве материје, преноси Ројтерс.

УНИЦЕФ није прецизирао колика би већа средства била потребна за одржавање програма медицинског третмана неухрањености код деце.

У извјештају се наводи да кутија специјалине хране која садржи 150 пакетића - што је довољно за шест до осам недеља третмана како би се озбиљно неухрањено дјете здравствено опоравило - кошта у просеку око 41 долар.

Поред ширих притисака на прехрамбену безбједности, укључујући и климатске промене, раст цена би могао да доведе до "катастрофалних" нивоа тешке неухрањености, упозорила је агенција УН за децу.

Озбиљна исцрпљеност од неухрањености, која подразумева да су дјеца премршава за своју висину, погађа 13,6 милиона деце млађе од пет година и доводи до смрти једног од петоро деце у тој старосној групи. Чак и прије рата и пандемије, двоје од троје деце није имало приступ терапеутској храни која је неопходна за спасавање њихових живота, саопштио је УНИЦЕФ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана