Sirovine za pripremu obroka za neuhranjenu djecu 16% skuplje

Tanjug
Foto: Agencije

LONDON – Cijene sirovih sastojaka za pripremu terapijskih obroka za najteže neuhranjenu decu porašće do 16 odsto zbog ruske invazije na Ukrajinu i poremećaja na tržištu usled pandemije, procjenjuje Agencija Ujedinjenih nacija za decu (UNICEF).

Bez dodatnih finansijskih sredstava tokom narednih šest mjeseci, još 600.000 djece može ostati bez osnovne terapijske hrane gotove za jelo - visokoenergetske kaše napravljene od sastojaka koji uključuju kikiriki, ulje, šećer i dodatne hranljive materije, prenosi Rojters.

UNICEF nije precizirao kolika bi veća sredstva bila potrebna za održavanje programa medicinskog tretmana neuhranjenosti kod dece.

U izvještaju se navodi da kutija specijaline hrane koja sadrži 150 paketića - što je dovoljno za šest do osam nedelja tretmana kako bi se ozbiljno neuhranjeno djete zdravstveno oporavilo - košta u proseku oko 41 dolar.

Pored širih pritisaka na prehrambenu bezbjednosti, uključujući i klimatske promene, rast cena bi mogao da dovede do "katastrofalnih" nivoa teške neuhranjenosti, upozorila je agencija UN za decu.

Ozbiljna iscrpljenost od neuhranjenosti, koja podrazumeva da su djeca premršava za svoju visinu, pogađa 13,6 miliona dece mlađe od pet godina i dovodi do smrti jednog od petoro dece u toj starosnoj grupi. Čak i prije rata i pandemije, dvoje od troje dece nije imalo pristup terapeutskoj hrani koja je neophodna za spasavanje njihovih života, saopštio je UNICEF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana