Сиријци у тешкој ситуацији након земљотреса: Ноћи проводе у аутомобилима, на улици

Анадолија
Foto: Анадолија

ХАЛЕП- Усљед разорног земљотреса, са епицентром у турском Кахраманмарасу, у сјеверним дијеловима Сирије смртно је страдало више од 2.800 особа, а повријеђено више од 5.000.

Велики број становника у околини Халепа остао је без крова над главом, те се на разне начине сналазе како би изашли на крај с врло ниским температурама. Фоторепортер Анадолије објективом забиљежио је Сиријце који ноћ проводе у аутомобилима, приколицама камиона, па чак и на улици уз наложену ватру.

Напори потраге и спашавања трају од 6. фебруара у Идлибу, Халепу, Хами, Латакији и Тартусу, које су највише погођене земљотресима. Многе зграде су уништене или оштећене у подручјима под контролом опозиције на сјеверу Сирије.

Земљотрес јачине 7,7 степени по Рихтеру погодио је у понедјељак рано ујутро југ Турску. Епицентар земљотреса регистрован је у округу Пазарчик у Кахраманмарасу. Провинције Газиантеп, Санлиурфа, Диyарбакир, Адана, Адиyаман, Малатyа, Османиyе, Хатаy и Килис су тешко погођене потресом.

Након тога је нови земљотрес јачине 7,6 степени по Рихтеру у понедјељак у 13.24 сати погодио дистрикт Елбистан, такође у Кахраманмарасу. У Турској су досад најмање 12.873 особе погинуле, а 62.937 је повријеђено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана