Синиша Ђурђић проглашен кривим за имиграциону превару у САД

ГС
Синиша Ђурђић проглашен кривим за имиграциону превару у САД

ТУСОН – Педесетогодишњег Синишу Ђурђића, поријеклом из БиХ, савезни суд је прогласио кривим за покушај имиграционе преваре те покушај незаконитог стицања америчког држављанства.

Наиме, како стоји у саопштењу Агенције за имиграције и царину (ИЦЕ), истражно одјељење Министарства за унутрашњу безбједност (ХСИ) у сарадњи релевантним чиниоцима истражили су случај и дошли до сљедећег сазнања:

„Када особа под лажним изговором покуша да постане држављанин САД, онда угрожава цијели процесс натурализације, а посебно наноси штету онима који вјерно и праведно слиједе правосудни систем”, рекао је специјални аген Скот Браун, из ХИС Аризона. Он је додао да сви они који свјесно и самовољно покушају овај вид преваре, морају да одговарају.

Наиме, како се наводи у саопштењу ИЦЕ, специјални агенти ХСИ су још 2009, године добили списак полицијске бригаде осумњичене за разне злочине током рата у БиХ. На списку се налазило и име Синише Ђурђића, који је у САД имигрирао 2009. године. ХСИ је открио да је Ђурђић на више имиграционих пријава порицао да је служио у војсци или полицији. Међутим, вишегодишња међународна истрага потврдила је да је Ђурђић заиста био припадник полицијске бригаде,

Агенти ХСИ су у неколико наврата боравили у БиХ гдје су саслушали десетине свједока. 

Такође, прикупили су документацију од обје владе у БиХ, као и од Међународног кривичног суда у Хагу. Агенти су открили да је Ђурђић био затворски чувар у два логора која су се налазила сјеверно од Сарајева.

Током суђења, пет особа из БиХ свједочило је о злостављању које је починио Ђурђић. Такође, САД су у посједу докуемнтације која без икакве сумње доказује да Ђурђић лагао о својој прошлости како би стекао легални статус у САД.

Изрицање казне заказано је за 8. август, а за ово кривично дјело могуће је добити минимално пет година затвора, након чега би могао бити депортован у БиХ, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана