Siniša Đurđić proglašen krivim za imigracionu prevaru u SAD

GS
Siniša Đurđić proglašen krivim za imigracionu prevaru u SAD

TUSON – Pedesetogodišnjeg Sinišu Đurđića, porijeklom iz BiH, savezni sud je proglasio krivim za pokušaj imigracione prevare te pokušaj nezakonitog sticanja američkog državljanstva.

Naime, kako stoji u saopštenju Agencije za imigracije i carinu (ICE), istražno odjeljenje Ministarstva za unutrašnju bezbjednost (HSI) u saradnji relevantnim činiocima istražili su slučaj i došli do sljedećeg saznanja:

„Kada osoba pod lažnim izgovorom pokuša da postane državljanin SAD, onda ugrožava cijeli process naturalizacije, a posebno nanosi štetu onima koji vjerno i pravedno slijede pravosudni sistem”, rekao je specijalni agen Skot Braun, iz HIS Arizona. On je dodao da svi oni koji svjesno i samovoljno pokušaju ovaj vid prevare, moraju da odgovaraju.

Naime, kako se navodi u saopštenju ICE, specijalni agenti HSI su još 2009, godine dobili spisak policijske brigade osumnjičene za razne zločine tokom rata u BiH. Na spisku se nalazilo i ime Siniše Đurđića, koji je u SAD imigrirao 2009. godine. HSI je otkrio da je Đurđić na više imigracionih prijava poricao da je služio u vojsci ili policiji. Međutim, višegodišnja međunarodna istraga potvrdila je da je Đurđić zaista bio pripadnik policijske brigade,

Agenti HSI su u nekoliko navrata boravili u BiH gdje su saslušali desetine svjedoka. 

Takođe, prikupili su dokumentaciju od obje vlade u BiH, kao i od Međunarodnog krivičnog suda u Hagu. Agenti su otkrili da je Đurđić bio zatvorski čuvar u dva logora koja su se nalazila sjeverno od Sarajeva.

Tokom suđenja, pet osoba iz BiH svjedočilo je o zlostavljanju koje je počinio Đurđić. Takođe, SAD su u posjedu dokuemntacije koja bez ikakve sumnje dokazuje da Đurđić lagao o svojoj prošlosti kako bi stekao legalni status u SAD.

Izricanje kazne zakazano je za 8. avgust, a za ovo krivično djelo moguće je dobiti minimalno pet godina zatvora, nakon čega bi mogao biti deportovan u BiH, prenose Nezavisne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana