Сијарто: НАТО мора бити гарант европске безбједности

Tанјуг
Foto: илустрација

РИГА - НАТО мора ефикасно да се ухвати у коштац са изазовима који долазе са Југа и да се супротстави тероризму и миграцијама уколико је гарант европске безбједности, поручио је данас министар спољних послова Мађарске током другог дана састанка министара спољних послова чланица НАТО у Риги.

Он је упозорио да текући притисак избјеглица на јужне и југоисточне границе Европе доноси безбједносне ризике као што је тероризам и додао да се "могу појавити још веће масе избеглица на јужној граници Мађарске", који долазе преко Западног Балкана.

Сијарто је указао да се морају развијати способности у земаља на југу Европе уколико се жели да се безбједносни изазови решавају ефикасније и констататовао да је Мађарска подржала напоре Јордана, Либана, Туниса и Египта да своје државне структуре оснаже за борбу против тероризма.

"Тероризам покреће таласе миграција, а миграције повећавају могућност за извођење терористичких напада јер се терористи лако могу сакрити међу избеглицама и стићи до удаљених делова света. Тај сценарио морамо да избегнемо у Европи", истакао је Сијарто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана