Sijarto: NATO mora biti garant evropske bezbjednosti

Tanjug
Foto: ilustracija

RIGA - NATO mora efikasno da se uhvati u koštac sa izazovima koji dolaze sa Juga i da se suprotstavi terorizmu i migracijama ukoliko je garant evropske bezbjednosti, poručio je danas ministar spoljnih poslova Mađarske tokom drugog dana sastanka ministara spoljnih poslova članica NATO u Rigi.

On je upozorio da tekući pritisak izbjeglica na južne i jugoistočne granice Evrope donosi bezbjednosne rizike kao što je terorizam i dodao da se "mogu pojaviti još veće mase izbeglica na južnoj granici Mađarske", koji dolaze preko Zapadnog Balkana.

Sijarto je ukazao da se moraju razvijati sposobnosti u zemalja na jugu Evrope ukoliko se želi da se bezbjednosni izazovi rešavaju efikasnije i konstatatovao da je Mađarska podržala napore Jordana, Libana, Tunisa i Egipta da svoje državne strukture osnaže za borbu protiv terorizma.

"Terorizam pokreće talase migracija, a migracije povećavaju mogućnost za izvođenje terorističkih napada jer se teroristi lako mogu sakriti među izbeglicama i stići do udaljenih delova sveta. Taj scenario moramo da izbegnemo u Evropi", istakao je Sijarto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana