Шиб: И са СПД,интеграција западног Балкана у ЕУ приоритет за Њемачку

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД- Континуитет њемачке политике према западном Балкану био би обезбјеђен и са владом социјалдемократа, изјавио је њемачки амбасадор у Србији Томас Шиб.

Он је, у ауторском тексту за данашњи ''''Курир'''', истакао да ће, и са СПД као најјачом снагом послије избора у Њемачкој, приступање држава региона западног Балкана Европској унији остати питање високог приоритета за Берлин.

Он је подсјетио да је у периоду од 16 година колико је Ангела Меркел била канцелар, 12 година владала такозвана велика коалиција, са демохришћанима на челу, као и да је у тих 12 година министар спољних послова увијек био социјалдемократа.

Обе странке су, истакао је, заједно поставиле смјернице за актуелну политику Њемачке у односу на западни Балкан. ''Значи, ако би се формирала влада под вођством СПД, континуитет би био обезбјеђен. Због многобројних могућности потенцијалних коалиција, изгледа да ћемо се морати стрпети док не дође до коначног формирања нове владе'''', навео је Шиб.

До тада ће, како каже, садашња савезна влада привремено остати на дужности, што значи да ће Ангела Меркел можда превазићи свог некадашњег ментора Хелмута Кола и постати особа која је најдуже била на функцији савезног канцелара. ''Подразумева се да ме је посебно обрадовало што је савезна канцеларка уочи самих избора још једном посјетила Београд - након њених посјета 2011. и 2015.године'''', написао је њемачки амбасадор у ауторском тексту.

Анализирајући исход њемачких избора, Шиб наводи да је за сада потпуно неизвесно како ће заиста изгледа нова влада у Њемачкој уз оцјену да коалициони преговори неће бити једнаствни, али да се сматра сигурним да ће три странке бити у њеном саставу. Он је додао да је могућа коалиција социјалдемократа са странком Зелених и либералима (ФДП), такозвана ''семафор коалиција'', али и да је могућа коалиција демохришћана (ЦДУ- ЦСУ), Зелених и ФДП коју називају ''''Јамајка коалицијом'''', јер боје странака одговарају бојама заставе Јамајке.

''Без обзира на то коју коалицију ћемо на крају видјети, сигурно мјесто у будућој влади имали би и Зелени и ФДП'', оцјењује Шиб.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана