Šib: I sa SPD,integracija zapadnog Balkana u EU prioritet za Njemačku

Tanjug
Foto: Agencije

BEOGRAD- Kontinuitet njemačke politike prema zapadnom Balkanu bio bi obezbjeđen i sa vladom socijaldemokrata, izjavio je njemački ambasador u Srbiji Tomas Šib.

On je, u autorskom tekstu za današnji ''''Kurir'''', istakao da će, i sa SPD kao najjačom snagom poslije izbora u Njemačkoj, pristupanje država regiona zapadnog Balkana Evropskoj uniji ostati pitanje visokog prioriteta za Berlin.

On je podsjetio da je u periodu od 16 godina koliko je Angela Merkel bila kancelar, 12 godina vladala takozvana velika koalicija, sa demohrišćanima na čelu, kao i da je u tih 12 godina ministar spoljnih poslova uvijek bio socijaldemokrata.

Obe stranke su, istakao je, zajedno postavile smjernice za aktuelnu politiku Njemačke u odnosu na zapadni Balkan. ''Znači, ako bi se formirala vlada pod vođstvom SPD, kontinuitet bi bio obezbjeđen. Zbog mnogobrojnih mogućnosti potencijalnih koalicija, izgleda da ćemo se morati strpeti dok ne dođe do konačnog formiranja nove vlade'''', naveo je Šib.

Do tada će, kako kaže, sadašnja savezna vlada privremeno ostati na dužnosti, što znači da će Angela Merkel možda prevazići svog nekadašnjeg mentora Helmuta Kola i postati osoba koja je najduže bila na funkciji saveznog kancelara. ''Podrazumeva se da me je posebno obradovalo što je savezna kancelarka uoči samih izbora još jednom posjetila Beograd - nakon njenih posjeta 2011. i 2015.godine'''', napisao je njemački ambasador u autorskom tekstu.

Analizirajući ishod njemačkih izbora, Šib navodi da je za sada potpuno neizvesno kako će zaista izgleda nova vlada u Njemačkoj uz ocjenu da koalicioni pregovori neće biti jednastvni, ali da se smatra sigurnim da će tri stranke biti u njenom sastavu. On je dodao da je moguća koalicija socijaldemokrata sa strankom Zelenih i liberalima (FDP), takozvana ''semafor koalicija'', ali i da je moguća koalicija demohrišćana (CDU- CSU), Zelenih i FDP koju nazivaju ''''Jamajka koalicijom'''', jer boje stranaka odgovaraju bojama zastave Jamajke.

''Bez obzira na to koju koaliciju ćemo na kraju vidjeti, sigurno mjesto u budućoj vladi imali bi i Zeleni i FDP'', ocjenjuje Šib.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana