Си у Москви: Кина спремна да са Русијом подржи међународни систем у чијем су центру УН

Танјуг
Си у Москви: Кина спремна да са Русијом подржи међународни систем у чијем су центру УН

МОСКВА - Предсједник Кине Си Ђинпинг изјавио је данас у Москви да је Кина одлучно спремна да, заједно са Русијом, подржи међународни систем у чијем су центру УН у данашњем турбулентном свијету и да се залаже за свјетски поредак заснован на међународном праву.

Предсједник Кине налази се у посјети Русији до 22. марта на позив шефа руске државе Владимира Путина.

Ова посјета је његово прво путовање у иностранство након што је поново изабран за шефа државе у трећем мандату.

-Кина и Русија, као велике силе и сталне чланице Савјета безбједности УН, играју важну улогу у међународним пословима. У свијету далеко од мира, Кина је спремна са Русијом да одлучно брани међународни систем у чијем центру су УН, да чува свјетски поредак заснован на међународном праву и основним нормама међународних односа заснованим на циљевима и принципима Повеље УН, придржавају се истинског мултилатерализма, промовишу глобалну мултиполарност и демократизацију међународних односа, промовишу развој глобалне управе у праведнијем и рационаланијем правцу - рекао је Си по доласку у Москву.

Како су пренијеле РИА Новости, председник Кине је казао да намјерава да са предсједником Русије разговара о важним регионалним и међународним темама од заједничког интереса.

-Очекујем да ћу током посјете темељно размијенити мишљења са предсједником Владимиром Путином о питањима билатералних односа и важним регионалним и међународним темама од заједничког интереса и изнијети план за развој стратешке интеракције и практичне сарадње - рекао је Си.

Он је увјерен да ће његова посјета Москви бити плодоносна.

-Увјерен сам да ће посјета бити плодотворна и дати нови подстицај здравом и стабилном развоју кинеско-руских односа свеобухватног партнерства и стратешке сарадње у новој ери. Развој односа Кине и Русије не само да доноси опипљиве користи народима двију земаља, већ и даје велики допринос свјетском напретку -изјавио је предсједник Кине, пренио је ТАСС.

Кинески лидер је рекао да двије земље краси дугогодишње пријатељство између њених народа.

-Раст кинеско-руских односа не само да је донио опипљиве користи грађанима наше двије земље, већ је дао и значајан допринос развоју и напретку свијета - нагласио је Си.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана