Si u Moskvi: Kina spremna da sa Rusijom podrži međunarodni sistem u čijem su centru UN

Tanjug
Si u Moskvi: Kina spremna da sa Rusijom podrži međunarodni sistem u čijem su centru UN

MOSKVA - Predsjednik Kine Si Đinping izjavio je danas u Moskvi da je Kina odlučno spremna da, zajedno sa Rusijom, podrži međunarodni sistem u čijem su centru UN u današnjem turbulentnom svijetu i da se zalaže za svjetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu.

Predsjednik Kine nalazi se u posjeti Rusiji do 22. marta na poziv šefa ruske države Vladimira Putina.

Ova posjeta je njegovo prvo putovanje u inostranstvo nakon što je ponovo izabran za šefa države u trećem mandatu.

-Kina i Rusija, kao velike sile i stalne članice Savjeta bezbjednosti UN, igraju važnu ulogu u međunarodnim poslovima. U svijetu daleko od mira, Kina je spremna sa Rusijom da odlučno brani međunarodni sistem u čijem centru su UN, da čuva svjetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu i osnovnim normama međunarodnih odnosa zasnovanim na ciljevima i principima Povelje UN, pridržavaju se istinskog multilateralizma, promovišu globalnu multipolarnost i demokratizaciju međunarodnih odnosa, promovišu razvoj globalne uprave u pravednijem i racionalanijem pravcu - rekao je Si po dolasku u Moskvu.

Kako su prenijele RIA Novosti, predsednik Kine je kazao da namjerava da sa predsjednikom Rusije razgovara o važnim regionalnim i međunarodnim temama od zajedničkog interesa.

-Očekujem da ću tokom posjete temeljno razmijeniti mišljenja sa predsjednikom Vladimirom Putinom o pitanjima bilateralnih odnosa i važnim regionalnim i međunarodnim temama od zajedničkog interesa i iznijeti plan za razvoj strateške interakcije i praktične saradnje - rekao je Si.

On je uvjeren da će njegova posjeta Moskvi biti plodonosna.

-Uvjeren sam da će posjeta biti plodotvorna i dati novi podsticaj zdravom i stabilnom razvoju kinesko-ruskih odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje u novoj eri. Razvoj odnosa Kine i Rusije ne samo da donosi opipljive koristi narodima dviju zemalja, već i daje veliki doprinos svjetskom napretku -izjavio je predsjednik Kine, prenio je TASS.

Kineski lider je rekao da dvije zemlje krasi dugogodišnje prijateljstvo između njenih naroda.

-Rast kinesko-ruskih odnosa ne samo da je donio opipljive koristi građanima naše dvije zemlje, već je dao i značajan doprinos razvoju i napretku svijeta - naglasio je Si.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana