“Шеврон” мора да плати 63 милиона долара одштете човjеку обољелом од рака

Танјуг
“Шеврон” мора да плати 63 милиона долара одштете човjеку обољелом од рака

ВАШИНГТОН – Суд у америчкој савезној држави Калифорнији казнио је са 63 милиона долара компанију „Шеврон“, након што је откривено да је тај нафтни гигант затрпао јаму са отровним хемикалијама на земљишту које је купио човјек, који је на њој изградио кућу, а касније му је дијагностикован рак крви.

Кевин Рајт, који има мултипли мијелом, несвјесно је изградио своју кућу директно изнад јаме са хемикалијама у близини Санта Барбаре 1985. године, према његовој тужби, наводи АП.

Почевши од 1974. године, подружница компаније „Шеврон” из Калифорније користила је јаму за производњу нафте и гаса, што је процес који је оставио канцерогену хемикалију бензен на земљишту, наводи се у судским документима.

Према овим документима, Рајт је купио земљиште и изградио кућу 1985, а скоро три деценије касније дијагностикован му је рак крви чији узрок може бити излагање бензену.

Поротници у Санта Барбари су у сриједу пресудили против „Шеврона“ и додијелили Рајту одштету од 63 милиона долара, саопштио је његов адвокат.

Он је случај назвао "неспорним примјером загађења животне средине и корпоративних малверзација".

„Шеврон“ је саопштио да је незадовољан одлуком суда и да ће уложити жалбу на пресуду, наводи АП.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана