“Ševron” mora da plati 63 miliona dolara odštete čovjeku oboljelom od raka

Tanjug
“Ševron” mora da plati 63 miliona dolara odštete čovjeku oboljelom od raka

VAŠINGTON – Sud u američkoj saveznoj državi Kaliforniji kaznio je sa 63 miliona dolara kompaniju „Ševron“, nakon što je otkriveno da je taj naftni gigant zatrpao jamu sa otrovnim hemikalijama na zemljištu koje je kupio čovjek, koji je na njoj izgradio kuću, a kasnije mu je dijagnostikovan rak krvi.

Kevin Rajt, koji ima multipli mijelom, nesvjesno je izgradio svoju kuću direktno iznad jame sa hemikalijama u blizini Santa Barbare 1985. godine, prema njegovoj tužbi, navodi AP.

Počevši od 1974. godine, podružnica kompanije „Ševron” iz Kalifornije koristila je jamu za proizvodnju nafte i gasa, što je proces koji je ostavio kancerogenu hemikaliju benzen na zemljištu, navodi se u sudskim dokumentima.

Prema ovim dokumentima, Rajt je kupio zemljište i izgradio kuću 1985, a skoro tri decenije kasnije dijagnostikovan mu je rak krvi čiji uzrok može biti izlaganje benzenu.

Porotnici u Santa Barbari su u srijedu presudili protiv „Ševrona“ i dodijelili Rajtu odštetu od 63 miliona dolara, saopštio je njegov advokat.

On je slučaj nazvao "nespornim primjerom zagađenja životne sredine i korporativnih malverzacija".

„Ševron“ je saopštio da je nezadovoljan odlukom suda i da će uložiti žalbu na presudu, navodi AP.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana