Сенат САД није изгласао кључну буџетску мjеру

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ВАШИНГТОН - Оштро подjељени амерички Сенат није успио да изгласа мјеру о горњој границе савезног дуга и тако избјегне дјелимично гашење владе, јер су републикански посланици ускратили своје гласове неопходне за превазилажење застоја.

Демократе нису могле да усвоје закон који, ако не буду ступио на снагу у одређеном року пријети да дестабилизује америчку економију која се бори да превазиђе кризу изазвану пандемијом корона, преноси Ројтерс.

Тјесно сенатско гласање, 48 гласова "за" , 50 "против" није било довољно да "прође" приједлог закона јер је за усвајање законског акта потребно најмање 60 гласова сенатора.

Лидер демократа у Сенату Чак Шумер гласао је и сам против како би добио прилику да сазове нову сједницу Сената и организује ново гласање. Демократе које имају тјесну већину у оба дома Конгреса сада имају само три дана да пронађу нови начин да влада настави активно да функционише јер се у четвртак завршава буџетска година и државна администрација остаје без финансијских извора.

"Наша земља сада је суочена са двије катастрофе настале у режији републиканаца", рекао је Шумер послије гласања. Привремено гашење владе био би велики неуспјех за Бајденове демократе који су се позиционирали као одговорна странка након хаотичног периода владавине републиканца Доналда Трампа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана