Senat SAD nije izglasao ključnu budžetsku mjeru

Tanjug
Foto: ILUSTRACIJA

VAŠINGTON - Oštro podjeljeni američki Senat nije uspio da izglasa mjeru o gornjoj granice saveznog duga i tako izbjegne djelimično gašenje vlade, jer su republikanski poslanici uskratili svoje glasove neophodne za prevazilaženje zastoja.

Demokrate nisu mogle da usvoje zakon koji, ako ne budu stupio na snagu u određenom roku prijeti da destabilizuje američku ekonomiju koja se bori da prevaziđe krizu izazvanu pandemijom korona, prenosi Rojters.

Tjesno senatsko glasanje, 48 glasova "za" , 50 "protiv" nije bilo dovoljno da "prođe" prijedlog zakona jer je za usvajanje zakonskog akta potrebno najmanje 60 glasova senatora.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer glasao je i sam protiv kako bi dobio priliku da sazove novu sjednicu Senata i organizuje novo glasanje. Demokrate koje imaju tjesnu većinu u oba doma Kongresa sada imaju samo tri dana da pronađu novi način da vlada nastavi aktivno da funkcioniše jer se u četvrtak završava budžetska godina i državna administracija ostaje bez finansijskih izvora.

"Naša zemlja sada je suočena sa dvije katastrofe nastale u režiji republikanaca", rekao je Šumer poslije glasanja. Privremeno gašenje vlade bio bi veliki neuspjeh za Bajdenove demokrate koji su se pozicionirali kao odgovorna stranka nakon haotičnog perioda vladavine republikanca Donalda Trampa.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana