Шеф Комсије за расподјелу ЕУ помоћи није завршио ни средњу школу

Танјуг
Шеф Комсије за расподјелу ЕУ помоћи није завршио ни средњу школу

БРИСЕЛ - На челу Комисије за рсподјелу милијарди евра помоћи од ЕУ је италијански парламентарац Серђо Батели који није завршио средњу школу, а од радног искуства има 10 година праксе у продавници за животиње

Како ће бити употријебљене и потрошене милијарде које је Италија добила од Европске уније (ЕУ) за опоравак након пандемије вируса Ковид-19, надгледаће парламентарна комисија на чијем челу је парламентарац који није завршио средњу школу, а од радног искуства има 10 година праксе у продавници за животиње.

Серђо Батели (37), члан партије Покрет “Пет звијезда” након реизбора на чело Комисије за европске фондове, је “постао виралан”, а послије вијести о његовом реименовању не стишавају се полемике, увреде, коментари и бијес оних који су ““упркос дипломама и докторатима” завршили без посла или су били принуђени да “хљеб траже” изван Италије.

Батели, који је у центру полемике у свим медијима, и на друштвеним мрежама, одговорио је, како преноси онлКориере да добија многа писма подршке те обожаваоцима шаље виртуелне загрљаје: ”Мој стил је да гледам и идем напријед јер је у питању највећа криза након другог Свјетског рата и будућност земаља чланица ЕУ”, поручио је Батели.

Парламентарац који је напустио средњу школу прије краја није изузетак у италијанској политици. Министар иностраних послова Луиђи ди Мајо је такође без дипломе, и не говори ниједан страни језик, а прије него што је као члан Покрет “Пет звијезда” постао политичар, радио је као аниматор у туристичким мјестима.

Министар за здравство Роберто Сперанза је дипломирао политичке науке, шеф партије “Лига” Матео Салвини такође није отишао даље од средње сколе.

Овај тренд “антиполитичара”, како новинари називају особе које су “ушле у политику без образовања и искуства”, је проширен и устоличен за вријеме Владе Силвија Берлусконија, који је за услуге или пажњу захваљивао политичким позицијама.

Еклатантан примјер је Никол Минети, некадашња Берлусконијева зубна хигијеничарка и бивша парламентарка у његовој странци “Ил Пополо делла Либерт”, која је завршила у локалној влади. По италијанском закону, политичари након само једног мандата од четири године имају право на парламентарну пензију од 1.300 евра.

Вјероватно најпознатији примјер италијинског “антиполитичара” је Илоне Стралер, познате као Ћићолина, некадашња порно звијезда која је била члан италијанског парламента од 1985 до 1992.

У јавности се појавила почетком ове године да се жали што јој је парламентарни додатак са три смањен на хиљаду евра у складу с ревизијом примања некадашњих чланова италијанског парламента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана