Шеф иранског правосуђа: Жене без хиџаба ће бити кривично гоњене "без милости"

Танјуг
Шеф иранског правосуђа: Жене без хиџаба ће бити кривично гоњене "без милости"

ТЕХЕРАН - Шеф иранског правосуђа Голамхусеин Мохсени Аџеи заприєетио је да ће надлежни органи "без милости" кривично гонити Иранке које се у јавности појаве без хиџаба.

Аџеи је додао да је скидање хиџаба "у супротности са иранским вриjедностима" и запријетио да ће они који почине такав, како је рекао, "ненормални чин", бити кажњени, пренијели су данас ирански медији.

Он није прецизирао на који начин ће жене без хиџаба бити кажњене, преноси Ројтерс.

-Снаге закона су у обавези да реагују на било какву врсти ненормалности која је супротстављена вјерском закону и присутна је у јавности и пријаве је судским властима -додао је Аџеи.

Министарство унутрашњих послова Ирана је у четвртак саопштило да је ношење хиџаба "један од цивилизацијских темеља иранске нације" и навело да "неће бити толеранције" за жене без хиџаба.

Жене у Ирану се, упркос званичној забрани, појављују без хиџаба у јавности широм земље, у продавницама, тржним центрима или ресторанима, констатује британска агенција.

Иран је послије револуције из 1979. године увео закон по коме су жене обавезне да покривају своју косу хиџабом и да носе дугу одјећу слободног кроја која скрива њихову фигуру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана