Šef iranskog pravosuđa: Žene bez hidžaba će biti krivično gonjene "bez milosti"

Tanjug
Šef iranskog pravosuđa: Žene bez hidžaba će biti krivično gonjene "bez milosti"

TEHERAN - Šef iranskog pravosuđa Golamhusein Mohseni Adžei zapriєetio je da će nadležni organi "bez milosti" krivično goniti Iranke koje se u javnosti pojave bez hidžaba.

Adžei je dodao da je skidanje hidžaba "u suprotnosti sa iranskim vrijednostima" i zaprijetio da će oni koji počine takav, kako je rekao, "nenormalni čin", biti kažnjeni, prenijeli su danas iranski mediji.

On nije precizirao na koji način će žene bez hidžaba biti kažnjene, prenosi Rojters.

-Snage zakona su u obavezi da reaguju na bilo kakvu vrsti nenormalnosti koja je suprotstavljena vjerskom zakonu i prisutna je u javnosti i prijave je sudskim vlastima -dodao je Adžei.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Irana je u četvrtak saopštilo da je nošenje hidžaba "jedan od civilizacijskih temelja iranske nacije" i navelo da "neće biti tolerancije" za žene bez hidžaba.

Žene u Iranu se, uprkos zvaničnoj zabrani, pojavljuju bez hidžaba u javnosti širom zemlje, u prodavnicama, tržnim centrima ili restoranima, konstatuje britanska agencija.

Iran je poslije revolucije iz 1979. godine uveo zakon po kome su žene obavezne da pokrivaju svoju kosu hidžabom i da nose dugu odjeću slobodnog kroja koja skriva njihovu figuru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana