Себастијан Курц - вундеркинд аустријске политике који се „спотакао“ на врху

Танјуг
Себастијан Курц - вундеркинд аустријске политике који се „спотакао“ на врху

БЕЧ - Себастијан Курц, вундеркинд аустријске политике, који је са само 24 године ушао у владу, одлучио је да се политички пензионише. Курц је, преузимањем државних функција, прво као државни секретар, потом као министар спољних послова, а затим и као канцелар, обарао рекорде као најмлађи члан владе, а одласком је оборио још један рекорд - са 35 година намлађи је лидер који се повукао са чела Народне партије Аустрије (ОВП).

Уколико овај одлазак из политике буде стварно и коначан опроштај од политике, онда се тиме завршава једна запажена каријера.

Курц је био најмлађи државни секретар, најмлађи министар спољних послова, најмлађи шеф ОВП, најмлађи канцелар, али и најмлађи бивши канцелар.

Он се "спотакао" на крају због свог ефикасног, понекад неелегантног, а могуће и нетранспарентног пута до власти у странци.

Наиме, против њега Тужилаштво за привредни криминал и корупцију води истрагу због проневјере и мита, у вези са, како се сумња, нарученим, лажним истраживањима у његову корист, током борбе за мјесто лидера у ОВП, а све плаћено новцем из државне касе.

Такође, није окончана ни истрага у вези наводних лажних исказа датих парламентарном истражном одбору у вези афере “Ибица”.

Зелени су ти који су натјерали Курца да поднесе оставку на мјесто канцелара када је покренута истрага против њега.

Тада се видјело да Курц, као дугогодишњи "магнет за бираче", има у свим странкама непријатеље, који су спремни на сарадњу мимо идеолошких граница, у политичкој борби против њега.

Међутим, и он је "крив" за то, јер је себи правио непријатеље раскидањем коалиције са Социјалдемократском партијом (СПО), па затим са Слободарском партијом (ФПО) због афере "Ибица", иако се у оба случаја његова "игра" исплатила, јер је на пријевременим изборима био прва политичка снага и то са великом предности над другима.

Курц се повукао у посланичке клупе, али када је неко био канцелар, тешко се може задовољити "само" функцијом шефа посланичког клуба.

Уз то, умањиле су се драстично шансе да се врати на чело аустријске владе, јер је чак у сопственој странци дијелом изгубио подршку за повратак.

Курц се сада суочио са стварима са којима су се суочавали бројни други политичари, а то је да, када нестане успјех, нестају и пријатељи и сва моћ коју има лидер странке, остаје само на папиру.

Иначе, Курц је навикао на такве ударце, и то од почетка бављења политиком, јер прво нису хтјели да га приме у омладину ОВП, чији је шеф касније постао и са тог мјеста започео свој тријумфални пут ка власти.

Када га је тадашњи канцелар Михаел Шпинделегер довео, са свега 24 године, на мјесто државног секретара за питање интеграције, Курц се суочавао са бројним ударцима и "испод појаса".

Међутим, успио је да се наметне својим пристојним понашањем и јасним либералним курсом.

Да је на том путу био мало нестрпљив сада је познато на основу "чет порука", које су испливале у јавности усљед истраживања против њега, а у којима је износио ружне ријечи против својих старијих колега.

За сада је нејасно чиме ће се Курц бавити у будућности - можда ће завршити започете студије права, али свакако ће се посветити породици пошто је недавно постао отац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана