Sebastijan Kurc - vunderkind austrijske politike koji se „spotakao“ na vrhu

Tanjug
Sebastijan Kurc - vunderkind austrijske politike koji se „spotakao“ na vrhu

BEČ - Sebastijan Kurc, vunderkind austrijske politike, koji je sa samo 24 godine ušao u vladu, odlučio je da se politički penzioniše. Kurc je, preuzimanjem državnih funkcija, prvo kao državni sekretar, potom kao ministar spoljnih poslova, a zatim i kao kancelar, obarao rekorde kao najmlađi član vlade, a odlaskom je oborio još jedan rekord - sa 35 godina namlađi je lider koji se povukao sa čela Narodne partije Austrije (OVP).

Ukoliko ovaj odlazak iz politike bude stvarno i konačan oproštaj od politike, onda se time završava jedna zapažena karijera.

Kurc je bio najmlađi državni sekretar, najmlađi ministar spoljnih poslova, najmlađi šef OVP, najmlađi kancelar, ali i najmlađi bivši kancelar.

On se "spotakao" na kraju zbog svog efikasnog, ponekad neelegantnog, a moguće i netransparentnog puta do vlasti u stranci.

Naime, protiv njega Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju vodi istragu zbog pronevjere i mita, u vezi sa, kako se sumnja, naručenim, lažnim istraživanjima u njegovu korist, tokom borbe za mjesto lidera u OVP, a sve plaćeno novcem iz državne kase.

Takođe, nije okončana ni istraga u vezi navodnih lažnih iskaza datih parlamentarnom istražnom odboru u vezi afere “Ibica”.

Zeleni su ti koji su natjerali Kurca da podnese ostavku na mjesto kancelara kada je pokrenuta istraga protiv njega.

Tada se vidjelo da Kurc, kao dugogodišnji "magnet za birače", ima u svim strankama neprijatelje, koji su spremni na saradnju mimo ideoloških granica, u političkoj borbi protiv njega.

Međutim, i on je "kriv" za to, jer je sebi pravio neprijatelje raskidanjem koalicije sa Socijaldemokratskom partijom (SPO), pa zatim sa Slobodarskom partijom (FPO) zbog afere "Ibica", iako se u oba slučaja njegova "igra" isplatila, jer je na prijevremenim izborima bio prva politička snaga i to sa velikom prednosti nad drugima.

Kurc se povukao u poslaničke klupe, ali kada je neko bio kancelar, teško se može zadovoljiti "samo" funkcijom šefa poslaničkog kluba.

Uz to, umanjile su se drastično šanse da se vrati na čelo austrijske vlade, jer je čak u sopstvenoj stranci dijelom izgubio podršku za povratak.

Kurc se sada suočio sa stvarima sa kojima su se suočavali brojni drugi političari, a to je da, kada nestane uspjeh, nestaju i prijatelji i sva moć koju ima lider stranke, ostaje samo na papiru.

Inače, Kurc je navikao na takve udarce, i to od početka bavljenja politikom, jer prvo nisu htjeli da ga prime u omladinu OVP, čiji je šef kasnije postao i sa tog mjesta započeo svoj trijumfalni put ka vlasti.

Kada ga je tadašnji kancelar Mihael Špindeleger doveo, sa svega 24 godine, na mjesto državnog sekretara za pitanje integracije, Kurc se suočavao sa brojnim udarcima i "ispod pojasa".

Međutim, uspio je da se nametne svojim pristojnim ponašanjem i jasnim liberalnim kursom.

Da je na tom putu bio malo nestrpljiv sada je poznato na osnovu "čet poruka", koje su isplivale u javnosti usljed istraživanja protiv njega, a u kojima je iznosio ružne riječi protiv svojih starijih kolega.

Za sada je nejasno čime će se Kurc baviti u budućnosti - možda će završiti započete studije prava, ali svakako će se posvetiti porodici pošto je nedavno postao otac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana