Себастијан Курц: Од “вундеркинда” до најмлађег политичког пензионера у историји

ГС
Себастијан Курц: Од “вундеркинда” до најмлађег политичког пензионера у историји

БЕЧ - Аустрија се заљуљала с најавом Себастијана Курца да се повлачи из политике.

Тамо је имплодирао цијели један систем, оцјењује њемачка телевизија ЗДФ. Пукнао је “систем Курц”, како то називају Аустријанци, систем владања у ком је тридесетпетогодишњи политичар руководио свиме, од државних до страначких финансија, очекујући да има моћ над медијима, као и над правосуђем.

Али, Аустрија није Мађарска, пише “Фалтер”, либерална демократија има институције и оне раде свој посао, иако је Курц учинио све да их избаци из колосијека.

Пошто су истражитељи 6. октобра претражили кабинет канцелара, страначке просторије и Министарство финансија у противкорупцијској истрази, Курц је прије неколико седмицаа поднио оставку на мјесто канцелара и повукао се у парламент.

Рачунало се да и даље вуче све конце, као предсједник Аустријске народне странке (ОВП), и чека прилику за повратак. Но, аустријски парламент изгласао је 18. новембра да се Курцу одузме заступнички имунитет, ради наставка истраге о корупцији, почеле су се гомилају гласине да истрага има још, подршка у странци кренула је низбрдо, а за њом и рејтинг.

Највећа аустријска странка моделирана је по вољи тридесетпетогодишњег политичара: Курц је за предсједника ОВП-а изабран у мају 2017. године пошто је странка прихватила његов ултиматум да му дају отворене руке да сам бира сараднике и сам формира изборну листу. Курц је тако подигао посустали ОВП, који се те године с 31,47 одсто гласова поновно изборио за мјесто најјаче странке у Аустрији, послије социјалдемократа (26,86 одсто). На изборима 2019. Курц је с ОВП-ом направио још бољи резултат, 37,46 одсто, појачавши предност пред традиционалним ривалима.

Курц је у четвртак изненадну оставку образложио рођењем сина. Кад су га новинари питали куда сада, одговорио је да иде по сина и партнерку који излазе из болнице, али сви коментаришу да су у позадини озбиљне оптужбе за корупцију. Неколико сати послије њега оставку је најавио канцелар Александер Шаленберг за ког се сматрало да само чува канцеларску фотељу Курцу када одлучи да се врати у владу. Затим је потпуно повлачење из политике објавио министар финансија Герно Блумел, такође обухваћен истрагом против Курца, а аустријски медији очекују и оставке министарке пољопривреде Елизабет Костингер, министарке интеграција Сузан Раб и министарке економије Маргарет Шрамбок.

“Ко ће уопште остати у ОВП-у”, пита се бечки “Дер Стандард”. Сви припадају најужем кругу Курцових сарадника.

Шта се ставља на терет Курцу?

Курц се терети да је уочи доласка на чело ОВП-а финансирао страначким новцем рекламе у бесплатном таблоиду “Остерих” који је објављивао анкете јавног мњења које су фаворизовале Курца и припремиле терен за његово освајање власти у странци и држави. Осим тога, истражује се да је наводно лагао пред парламентарним одбором у “афери Ибица”, а круже гласине да га чека још озбиљних истрага.

Подршка у странци му је ослабила, ОВП у анкетама је падао: опроштај од политике уствари је логичан корак за некадашње чудо од дјетета, пише њемачки Шпигел.

Шта сада планира Себастијан Курц?

У опроштајној изјави рекао је да се жели да се посвети новим професионалним изазовима: нагађа се о контактима у САД, спомињу се имена милијарду долара вриједног ИТ тајкуна и још једног предузетника повезаног са политиком.

Ко послије одласка Курца и његових сарадника уопште има моћ у конзервативном ОВП-у? Гувернери, шефови аустријских покрајина: у шест од њих девет ОВП је на челу владе. Курц им се замјерио јер кад је освојио власт у странци, смањио је њихов утицај и себи дао већину власти.

Досадашњи министар унутрашњих послова Карл Нехамер ће биће нови канцелар и вјероватно и нови предсједник странке. Предложила га је гувернерка Доње Аустрије Јохана Микл-Лајтнер, бивша министарка унутрашњих послова и кључна особа у структурама ОВП-а. Нови избори предвиђени су тек за крај 2023. године, а према анкетама у овом тренутку никоме не одговарају.

“Курц је феномен: 2. децембра завршена је јединствена политичка каријера у послијератној европској историји”, пише дописник Шпигела из Беча.

Нико још није тако млад имао тако страховит успон: са 24 године постао је државни функционер за интеграције, па министар спојних послова, предсједник странке - најмлађи у историји на тој функцији. Цијели свијет писао је о бечком политичком вундеркинду. И сада ће ући у историји као најмлађи политички пензионер.

Курцова партнерка Сузан Тиер родила је прошле суботе малог Константина, који носи мамино презиме јер пар није вјенчан.

“Порођај је надмашио све што сам до сада доживио, па и изборне побједе”, каже Курц.

На прву оставку на мјесто канцелара натјерали су га Зелени, коалицијски партнери у влади, пише Шпигел. И у његовој је странци расло незадовољство, али нико се није усудио отворено да га позове на повлачење. Курц је активирао посланички мандат и наставио да води странку. Циљ му је био да се врати на мјесто канцелара. Умјесто тога, дао је оставку.

“Осјећао сам се прогоњеним”, рекао је у четвртак новинарима.

Поступак за корупцију могао би да се одужи годинама, каже, али оптужбе ће се једном показати лажнима.

“Веселим се том дану”, рекао је Курц.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана