Sebastijan Kurc: Od “vunderkinda” do najmlađeg političkog penzionera u istoriji

GS
Sebastijan Kurc: Od “vunderkinda” do najmlađeg političkog penzionera u istoriji

BEČ - Austrija se zaljuljala s najavom Sebastijana Kurca da se povlači iz politike.

Tamo je implodirao cijeli jedan sistem, ocjenjuje njemačka televizija ZDF. Puknao je “sistem Kurc”, kako to nazivaju Austrijanci, sistem vladanja u kom je tridesetpetogodišnji političar rukovodio svime, od državnih do stranačkih finansija, očekujući da ima moć nad medijima, kao i nad pravosuđem.

Ali, Austrija nije Mađarska, piše “Falter”, liberalna demokratija ima institucije i one rade svoj posao, iako je Kurc učinio sve da ih izbaci iz kolosijeka.

Pošto su istražitelji 6. oktobra pretražili kabinet kancelara, stranačke prostorije i Ministarstvo finansija u protivkorupcijskoj istrazi, Kurc je prije nekoliko sedmicaa podnio ostavku na mjesto kancelara i povukao se u parlament.

Računalo se da i dalje vuče sve konce, kao predsjednik Austrijske narodne stranke (OVP), i čeka priliku za povratak. No, austrijski parlament izglasao je 18. novembra da se Kurcu oduzme zastupnički imunitet, radi nastavka istrage o korupciji, počele su se gomilaju glasine da istraga ima još, podrška u stranci krenula je nizbrdo, a za njom i rejting.

Najveća austrijska stranka modelirana je po volji tridesetpetogodišnjeg političara: Kurc je za predsjednika OVP-a izabran u maju 2017. godine pošto je stranka prihvatila njegov ultimatum da mu daju otvorene ruke da sam bira saradnike i sam formira izbornu listu. Kurc je tako podigao posustali OVP, koji se te godine s 31,47 odsto glasova ponovno izborio za mjesto najjače stranke u Austriji, poslije socijaldemokrata (26,86 odsto). Na izborima 2019. Kurc je s OVP-om napravio još bolji rezultat, 37,46 odsto, pojačavši prednost pred tradicionalnim rivalima.

Kurc je u četvrtak iznenadnu ostavku obrazložio rođenjem sina. Kad su ga novinari pitali kuda sada, odgovorio je da ide po sina i partnerku koji izlaze iz bolnice, ali svi komentarišu da su u pozadini ozbiljne optužbe za korupciju. Nekoliko sati poslije njega ostavku je najavio kancelar Aleksander Šalenberg za kog se smatralo da samo čuva kancelarsku fotelju Kurcu kada odluči da se vrati u vladu. Zatim je potpuno povlačenje iz politike objavio ministar finansija Gerno Blumel, takođe obuhvaćen istragom protiv Kurca, a austrijski mediji očekuju i ostavke ministarke poljoprivrede Elizabet Kostinger, ministarke integracija Suzan Rab i ministarke ekonomije Margaret Šrambok.

“Ko će uopšte ostati u OVP-u”, pita se bečki “Der Standard”. Svi pripadaju najužem krugu Kurcovih saradnika.

Šta se stavlja na teret Kurcu?

Kurc se tereti da je uoči dolaska na čelo OVP-a finansirao stranačkim novcem reklame u besplatnom tabloidu “Osterih” koji je objavljivao ankete javnog mnjenja koje su favorizovale Kurca i pripremile teren za njegovo osvajanje vlasti u stranci i državi. Osim toga, istražuje se da je navodno lagao pred parlamentarnim odborom u “aferi Ibica”, a kruže glasine da ga čeka još ozbiljnih istraga.

Podrška u stranci mu je oslabila, OVP u anketama je padao: oproštaj od politike ustvari je logičan korak za nekadašnje čudo od djeteta, piše njemački Špigel.

Šta sada planira Sebastijan Kurc?

U oproštajnoj izjavi rekao je da se želi da se posveti novim profesionalnim izazovima: nagađa se o kontaktima u SAD, spominju se imena milijardu dolara vrijednog IT tajkuna i još jednog preduzetnika povezanog sa politikom.

Ko poslije odlaska Kurca i njegovih saradnika uopšte ima moć u konzervativnom OVP-u? Guverneri, šefovi austrijskih pokrajina: u šest od njih devet OVP je na čelu vlade. Kurc im se zamjerio jer kad je osvojio vlast u stranci, smanjio je njihov uticaj i sebi dao većinu vlasti.

Dosadašnji ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer će biće novi kancelar i vjerovatno i novi predsjednik stranke. Predložila ga je guvernerka Donje Austrije Johana Mikl-Lajtner, bivša ministarka unutrašnjih poslova i ključna osoba u strukturama OVP-a. Novi izbori predviđeni su tek za kraj 2023. godine, a prema anketama u ovom trenutku nikome ne odgovaraju.

“Kurc je fenomen: 2. decembra završena je jedinstvena politička karijera u poslijeratnoj evropskoj istoriji”, piše dopisnik Špigela iz Beča.

Niko još nije tako mlad imao tako strahovit uspon: sa 24 godine postao je državni funkcioner za integracije, pa ministar spojnih poslova, predsjednik stranke - najmlađi u istoriji na toj funkciji. Cijeli svijet pisao je o bečkom političkom vunderkindu. I sada će ući u istoriji kao najmlađi politički penzioner.

Kurcova partnerka Suzan Tier rodila je prošle subote malog Konstantina, koji nosi mamino prezime jer par nije vjenčan.

“Porođaj je nadmašio sve što sam do sada doživio, pa i izborne pobjede”, kaže Kurc.

Na prvu ostavku na mjesto kancelara natjerali su ga Zeleni, koalicijski partneri u vladi, piše Špigel. I u njegovoj je stranci raslo nezadovoljstvo, ali niko se nije usudio otvoreno da ga pozove na povlačenje. Kurc je aktivirao poslanički mandat i nastavio da vodi stranku. Cilj mu je bio da se vrati na mjesto kancelara. Umjesto toga, dao je ostavku.

“Osjećao sam se progonjenim”, rekao je u četvrtak novinarima.

Postupak za korupciju mogao bi da se oduži godinama, kaže, ali optužbe će se jednom pokazati lažnima.

“Veselim se tom danu”, rekao je Kurc.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana