Савјет Европе упозорава на пораст говора мржње у Европи

Танјуг
Foto: Савјет Европе

СТРАЗБУР- Савјет Европе изнио је данас сет смјерница за 46 држава чланица усмјерених на превенцију и борбу против говора мржње и позвао европске владе да се удруже у рјешавању ове ”комплесне пријетње”.

”Говор мржње је у порасту у Европи, посебно на интернету, где често поприма облик расизма, антисемитизма или подстиче на насиље. Европске владе би требало да удруже снаге да би решиле ову комплексну претњу нашим друштвима мерама које су и ефикасне и пропорционалне”, поручила је генерална секретарка Савјета Европе Марија Пејчиновић Бурић.

Смјернице усвојене на састанку Комитета министра Савјета Европе препоручују државама чланицама да праве разлику између најозбиљнијих случајеви говора мржње, који су забрањени кривичним законом, говора мржње који подлеже грађанском и управном праву и увредљивих или штетне врсте израза који нису довољно озбиљни да буду правно ограничени према Европској конвенцији о људским правима, али ипак траже алтернативне одговоре.

Позива се на ефикасно уклањање говора мжње са друштвених мрежа и правно спречавање њиховог ширења.

Истовремено, нуде се упутства у вези са подизањем свијести, едукацијом, употребом алтернативног говора, успостављањем механизама подршке онима који су на мети говора мржње и обуком припаднике полиције и правосуђа.

Препорука такође садрже и упутства за јавне званичнике, политичке странке, интернет провајдере, медије и организације цивилног друштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана