Savjet Evrope upozorava na porast govora mržnje u Evropi

Tanjug
Foto: Savjet Evrope

STRAZBUR- Savjet Evrope iznio je danas set smjernica za 46 država članica usmjerenih na prevenciju i borbu protiv govora mržnje i pozvao evropske vlade da se udruže u rješavanju ove ”komplesne prijetnje”.

”Govor mržnje je u porastu u Evropi, posebno na internetu, gde često poprima oblik rasizma, antisemitizma ili podstiče na nasilje. Evropske vlade bi trebalo da udruže snage da bi rešile ovu kompleksnu pretnju našim društvima merama koje su i efikasne i proporcionalne”, poručila je generalna sekretarka Savjeta Evrope Marija Pejčinović Burić.

Smjernice usvojene na sastanku Komiteta ministra Savjeta Evrope preporučuju državama članicama da prave razliku između najozbiljnijih slučajevi govora mržnje, koji su zabranjeni krivičnim zakonom, govora mržnje koji podleže građanskom i upravnom pravu i uvredljivih ili štetne vrste izraza koji nisu dovoljno ozbiljni da budu pravno ograničeni prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, ali ipak traže alternativne odgovore.

Poziva se na efikasno uklanjanje govora mžnje sa društvenih mreža i pravno sprečavanje njihovog širenja.

Istovremeno, nude se uputstva u vezi sa podizanjem svijesti, edukacijom, upotrebom alternativnog govora, uspostavljanjem mehanizama podrške onima koji su na meti govora mržnje i obukom pripadnike policije i pravosuđa.

Preporuka takođe sadrže i uputstva za javne zvaničnike, političke stranke, internet provajdere, medije i organizacije civilnog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana