Савјет Европе покреће поступак против Турске због Кавале

Срна
Foto: Принтскрин

СТРАЗБУР- Савјет Европе саопштио је данас да ће обавијестити Турску о намјери да покрене прекршајни поступак против Анкаре због тога што турске власти нису ослободиле филантропа Османа Кавалу у складу са пресудом Европског суда за људска права.

Одлука Савјета Европе услиједила је након што је турски суд прошле седмице одлучио да Кавала остане у затвору, игноришући тиме притисак Запада.

Европски суд за људска права процијенио је 2019. године да је затварање Кавале на четири године без пресуде политичко и позвао Анкару да га ослободи.

"Тиме што није осигурала непосредно ослобађање, комисија (Савјета Европе) сматра да Турска одбија да поштује коначну одлуку суда у овом поступку", истиче се у саопштењу Савјета.

Исход поступка теоретски може да буде избацивање Турске из Савјета Европе, али тек након процеса у више фаза, подсјећа "Дојче веле".

Кавала је ухапшен у октобру 2017. године, на основу оптужби да је повезан са мрежом клерика Фетулаха Гулена коју Анкара сматра терористичком организацијом и коју оптужује за организовање неуспјелог војног пуча у Турској у јулу 2016. године.

Филантроп је оптужен и за финансирање демонстрација против власти организованих 2013. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана