Savjet Evrope pokreće postupak protiv Turske zbog Kavale

Srna
Foto: Printskrin

STRAZBUR- Savjet Evrope saopštio je danas da će obavijestiti Tursku o namjeri da pokrene prekršajni postupak protiv Ankare zbog toga što turske vlasti nisu oslobodile filantropa Osmana Kavalu u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava.

Odluka Savjeta Evrope uslijedila je nakon što je turski sud prošle sedmice odlučio da Kavala ostane u zatvoru, ignorišući time pritisak Zapada.

Evropski sud za ljudska prava procijenio je 2019. godine da je zatvaranje Kavale na četiri godine bez presude političko i pozvao Ankaru da ga oslobodi.

"Time što nije osigurala neposredno oslobađanje, komisija (Savjeta Evrope) smatra da Turska odbija da poštuje konačnu odluku suda u ovom postupku", ističe se u saopštenju Savjeta.

Ishod postupka teoretski može da bude izbacivanje Turske iz Savjeta Evrope, ali tek nakon procesa u više faza, podsjeća "Dojče vele".

Kavala je uhapšen u oktobru 2017. godine, na osnovu optužbi da je povezan sa mrežom klerika Fetulaha Gulena koju Ankara smatra terorističkom organizacijom i koju optužuje za organizovanje neuspjelog vojnog puča u Turskoj u julu 2016. godine.

Filantrop je optužen i za finansiranje demonstracija protiv vlasti organizovanih 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana