Савјет безбједности УН паралисан док хара зараза

Танјуг
Савјет безбједности УН паралисан док хара зараза

ВАШИНГТОН - Савјет безбједности УН, који је имао значајну улогу у сузбијању епидемије еболе у западној Африци, сада је маргинализован због несугласица САД и Кине у вези са вирусом корона, пише амерички часопис "Форин полиси".

Како наводи магазин, Савјет безбједности посматра највећу глобалну здравствену кризу у послједњих 100 година са маргина, препирући се око рада онлајн, изнесећи приједлоге за помоћ око организовања одговора на пандемију и у великој мјери игноришући апел генералног секретара за прекид сукоба у свим дијеловима света.

До парализе долази у тренутку кад САД врше притисак на Савјет безбједности да усвоји резолуцију којом би се у великој мери окривила Кина за то што је, како се наводи, пустила патоген у свет.

Ту иницијативу, која се чини као део шире америчке стратегије да се одбаци одговорност за сопствени слаб одговор на ширење вируса, сигурно ће блокирати Кина која има право вета, наводи амерички магазин.

Пасивност Савјета безбједности у снажном је контрасту с претходним његовим одговором на међународне пријетње - од напада Ал Каиде 11. септембра 2001. на САД до епидемије еболе у Западној Африци, када се администрација предсједника САД Барака Обаме залагала за слање лјекара и мировне мисије у регион ради сузбијања болести која је однијела 10.000 живота, констатује лист.

У настојању да попуни садашњи политички вакуум, генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је на глобално примирје како би се омогућило да ратом опустошене земље и побуњеници усмере пажњу на борбу против корона вируса.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана