Savjet bezbjednosti UN paralisan dok hara zaraza

Tanjug
Savjet bezbjednosti UN paralisan dok hara zaraza

VAŠINGTON - Savjet bezbjednosti UN, koji je imao značajnu ulogu u suzbijanju epidemije ebole u zapadnoj Africi, sada je marginalizovan zbog nesuglasica SAD i Kine u vezi sa virusom korona, piše američki časopis "Forin polisi".

Kako navodi magazin, Savjet bezbjednosti posmatra najveću globalnu zdravstvenu krizu u posljednjih 100 godina sa margina, prepirući se oko rada onlajn, izneseći prijedloge za pomoć oko organizovanja odgovora na pandemiju i u velikoj mjeri ignorišući apel generalnog sekretara za prekid sukoba u svim dijelovima sveta.

Do paralize dolazi u trenutku kad SAD vrše pritisak na Savjet bezbjednosti da usvoji rezoluciju kojom bi se u velikoj meri okrivila Kina za to što je, kako se navodi, pustila patogen u svet.

Tu inicijativu, koja se čini kao deo šire američke strategije da se odbaci odgovornost za sopstveni slab odgovor na širenje virusa, sigurno će blokirati Kina koja ima pravo veta, navodi američki magazin.

Pasivnost Savjeta bezbjednosti u snažnom je kontrastu s prethodnim njegovim odgovorom na međunarodne prijetnje - od napada Al Kaide 11. septembra 2001. na SAD do epidemije ebole u Zapadnoj Africi, kada se administracija predsjednika SAD Baraka Obame zalagala za slanje ljekara i mirovne misije u region radi suzbijanja bolesti koja je odnijela 10.000 života, konstatuje list.

U nastojanju da popuni sadašnji politički vakuum, generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na globalno primirje kako bi se omogućilo da ratom opustošene zemlje i pobunjenici usmere pažnju na borbu protiv korona virusa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana