Савјет безбједности одбио и руску и америчку резолуцију за Венецуелу

Срна
Савјет безбједности одбио и руску и америчку резолуцију за Венецуелу

Женева - Савјет безбједности УН одбио је данас и руски и амерички нацрт резолуције о Венецуели, зацементиравши тиме глобални раздор по питању односа према кризи у овој јужноамеричкој држави.

Русија и САД налазе се на супротним странама у Венецуели, будући да први подржавају законитог председника Николаса Мадура, а други самопроглашеног привременог предсједника Хуана Гваида, преноси Ројтерс.

Русија и Кина ставиле су данас вето на нацрт резолуције САД по којем би Савјет безбједности УН требало да позове на слободне и непристрасне предсједничке изборе у Венецуели и неометано достављање хуманитарне помоћи.

Амерички нацрт резолуције добио је тражени минимум од девет гласова, што је присилило Русију и Кину да уложе вето. Јужна Африка је такође гласала против док су Индонезија, Екваторијална Гвинеја и Обала Слоноваче биле уздржане.

“Гласајући против резолуције неке од чланица овог савјета настављају да штите Мадура и продужавају патњу венецуеланског народа”, рекао је специјални изсланик САД за Венецуелу у обраћању савјету.

Савет је затим гласао за нацрт руске резолуције у којем се изражава подршка политичком решењу у Венецуели и влади предсједника Мадура као примарном координатору међународне помоћи.

Руски нацрт је одбијем након што је добио само четири гласа за. Четири земље су биле уздржане, а остатак 15-чланог савета је био против. Резолуцији је потребно најмање девет гласова и да ниједна од пет сталних чланица не уложи вето, преноси Ројтерс.

“Веома смо забринути због чињенице да би данашњи састанак могао бити искоришћен као корак ка припреми стварне, а не хуманитарне, интервенције...као посљедице наводне немогућности Савета за безбједност да разријеши ситуацију у Венецуели”, рекао је амбасадор Русије у УН Василиј Небензија након гласања о нацрту САД.

“Проблеме Венецуеле требало би да рјешава народ Венецуеле”, рекао је замјеник кинеског амбасадора у УН Ву Хаитао.

САД су у понедјељак увеле нове санкције Венецуели након што је насилно спријечен улазак хуманитарне помоћи у ту земљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана