Шамкани: Запад и Америка свуда доносе нестабилност и рат

Срна
Foto: Илустрација

ТЕХЕРАН- Криза у Ираку, стварање терористичке организације "Исламска држава" и сукоб у Украјини резултат су америчке политике, изјавио је данас секретар Врховног савјета за националну безбједност Ирана Али Шамкани.

"Мир, стабилност и напредак у Авганистану су наш приоритет, приоритет свих који сједе за овим столом. Вјерујемо и полазимо од чињенице да присуство САД дестабилизује регион. Авганистан то потврђује. Догађаји у Ираку, стварање `Исламске државе` у региону Леванта, као и догађаји у Украјини настали су као резултат арогантних поступака САД. Народ Украјине је постао жртва америчких циљева", рекао је он на петом мултилатералном састанку званичника безбједности, који је посвећен Авганистану.

Шамкани сматра да америчка политика дестабилизује ситуације у различитим регионима свијета.

"Гдје год су присутни Запад и САД, ту су, наравно, нестабилност и ту букти рат, док ће тамо где постоји сарадња земаља региона бити мир, спокој и безбједност", нагласио је Шамкани.

Шамкани је истакао да Иран, упркос једностраним америчким санкцијама, шаље помоћ авганистанском народу и прима велики број Авганистанаца на својој територији.

Он је нагласио да је заједничким напорима могуће пружити помоћ у успостављању мира и стабилности у Авганистану.

У Москви се данас одржава пети састанак секретара националних савјета земаља централне Азије, Пакистана, Индије и Кине о Авганистану. Четврти круг мултилатералних консултација о Авганистану одржан је у Душанбеу у мају 2022. године, а прије тога у Њу Делхију у новембру 2021. године, подсјећа ТАСС. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана